TURNUSY

Turnus rehabilitacyjny ośrodek wypoczynkowo- rehabilitacyjny „Neptun” Jantar 17.08.2019- 31.08.2019
Zwieńczeniem naszego wysiłki i wypraw rowerowych był wyjazd prawie 50 osobowej grupy na wakacyjną rehabilitację do nadmorskiego ośrodka „Neptun” w Jantarze. Odbyło się to oczywiście dzięki wsparciu naszych Darczyńców, za co serdecznie dziękujemy. Kto to nas wsparł, zobaczyć możecie w zakładce Donatorzy

Turnus rehabilitacyjny odbywał się w dniach 17.08.19 do 31.08.19. Głównym jego celem jest rehabilitacja dzieci z niepełnosprawnościami. Oprócz klasycznej rehabilitacji, w tym roku po raz drugi dzieci korzystały z zajęć hipoterapii oraz dogoterapii. Na ośrodku odbywały się również zajęcia integracji sensorycznej.
Jako, że wakacje to czas również odpoczynku, był czas na wspólne plażowanie, wycieczki kolejką wąskotorową, wspólne zachody słońca. Były również zajęcia dla Mam i Opiekunów- aqua aerobic- prowadzony przez Kajetana oraz zajęcia jogi. Były również wieczorne pogaduchy przy ognisku.

To był czas ładowania akumulatorów na następny pracowity czas.
Cele wakacyjnej rehabilitacji dzieci z niepełnosprawnościami:
  1. Zapewnienie także w wakacje rehabilitacji dla niepełnosprawnych dzieci wzbogaconej o hipo i dogoterapię.
  2. Budowanie świadomości niepełnosprawnych oraz członków ich rodzin i najbliższego otoczenia odnośnie roli aktywności fizycznej, w tym jazdy na rowerze, w codziennej rehabilitacji oraz jej wpływie na jakość i długość ich życia.
  3. Wsparcie finansowe dla rodzin z dziećmi niepełnosprawnymi.
Image
Turnus rehabilitacyjny ośrodek wypoczynkowo- rehabilitacyjny „Neptun” Jantar 18.08.2018- 01.09.2018
Turnus rehabilitacyjny ośrodek wypoczynkowo- rehabilitacyjny „Neptun” Jnatar 19.08.2017- 02.09.2017
AKCJE i WYDARZENIA ROWEROWE
Wola Wspólnego Rowerowania - sierpień- wrzesień 2019
W ramach projektu zorganizowane zostały spotkania stacjonarne mające na celu zapoznanie się z zasadami bezpiecznego poruszania się rowerem oraz wycieczki rowerowe „szklakiem wolskich parków”. Wycieczki rowerowe: dystans oraz tempo jazdy dostosowane były do uczestników, a rowerzyści w ich trakcie mogli zapoznać się z infrastrukturą wolską, nie tylko rowerową, ale m.in. odwiedziliśmy tężnie na Woli w Parku Sowińskiego, lunety do obserwacji nieba w Parku „Moczydło”, pumptrack w Lasku na Kole oraz fontanny multimedialne w Parku Szymańskiego. W projekcie wzięło udział prawie 80 uczestników, a razem na rowerach przejechaliśmy ponad 1.100 km.

Projekt „WOLA Wspólnego rowerowania” finansowany jest ze środków m. st. Warszawy Dzielnicy Wola.

Dziękujemy serdecznie za udział.

Cele projektu:
  1. Integracja lokalnej społeczności poprzez znajdowanie wspólnych pasji oraz ich wspólne dzielenie.
  2. Promocja zdrowego, aktywnego trybu życia
  3. Promocja zrównoważonej mobilności wśród dzieci i dorosłych.
Image
odLOTTOwa jazda z Tour de Fundacja edycja 2019
730 km po turnusy dla niepełnosprawnych dzieci -wyprawa rowerowa 13-17 lipiec 2019 r.
Wyprawa rowerowa "Dzieci dla Dzieci" 16 czerwiec 2019
Warsztaty dla przedszkolaków połączone z rodzinnym rajdem rowerowym - maj 2019 r.
Główna wyprawa rowerowa 14-18 lipiec 2018 „726 km rowerem po turnusy dla niepełnosprawnych dzieci”- „Dorośli dla Dzieci”
16 czerwca 2018 r. odbyła się pierwsza edycja „Tour de Fundacja- Junior” Dzieci dla Dzieci
Wyprawa rowerowa – lipiec 2017 „400 km trasy charytatywnej”